معرفی محلات قدیمی تبریز
ششگلان
ششگلان یکی از محلات تاریخی شهر تبریز است و محدوده آن از پل قاری تا خیابان عباسی است. ششگلان خانه های تاریخی بسیاری را در خود دارد و پیش از این نیز مراکزی مانند تکیه درویش لاغری، دارالمعلمین و دولتخانه کهنه در این محله جای گرفته است. محله ششگلان در زمان پایتختی تبریز در دوره ایلخانان، مرکز نشست فرماندار آذربایجان بود. خانه امیرنظام (موزه قاجار) که در زمان ولیعهدی عباس میرزا احداث شده نیز در این محله است.
یکه دکان
محله یکه دکان در استان آذربایجان شرقی و در محدودهی مرکزی شهر تبریز واقع شده است. این محله از جنوب با خیابان نیروی هوایی، میدان ستارخان و خیابان توکلی و از غرب با بلوار ستارخان و خیابان قره باغی محدود شده است و با محلههای قره باغی، امیرخیز، میدان توپ، شهرک آذربایجان، کوی شرکت واحد، یکه دکان مجاورت دارد. این محله در محدودهی طرح ترافیک و زوج و فرد نیست و از اماکن مهم این محله میتوان به رستوران حاج عیسی، پاساژ ستارخان، پارک محله یکه دکان، پارک محله یکه دکان و رستوران اشاره کرد.
شتربان
شتربان (به ترکی : دوه چی) یکی از مناطق تاریخی و بزرگ شهر تبریز است. تا اواخر دهه چهارم شمسی ساکنان این محله که بیشتر آنان بازرگان بودند، برای حمل و نقل کالا و اجناس خود از شتر استفاده می کردند. از آنجایی که واژه دوه در زبان ترکی به معنای شتر است، احتمال دارد این منطقه به همین جهت دوهچی (شتربان) نامیده شده است. مسجد عربلر مهمترین مسجد در بین مساجد محله شتربان است. امامزاده سید ابراهیم، دره گرو و میدان صاحبالامر نیز در این منطقه واقع هستند. بیشتر اهالی این محله به همراه محلات باغمیشه، سرخاب و ششگلان در زمان جنبش مشروطه، مخالف مشروطه بودند و با اهالی محلات خیابان و امیرخیز که طرفدار مشروطه بودند، مخالفت کرده و با آنها درگیر جنگ داخلی شدند.
امیرخیز
امیرخیز یکی از محله های قدیمی شهر تبریز است. این کوی در میان مردم شهر با نام امیره قیز شناخته می شود در جنوب محله امیرخیز یکی از هشت دروازه معروف شهر است که به نام درب استانبول (استانبول قاپوسی) معروف است و در خیابان فلسطین واقع شده است. در مورد نام گذاری این محله چنین گفته شده است که چون ستارخان از این محله برخاسته، این محله به امیرخیز معروف شده است؛ برخی نیز معتقدند که طایفهای که رئیس آنها «امیرقیز» نام داشته، به این نام مشهور شده و تبدیل به محله امیرخیز شده است، چون پیش از ستارخان نیز این محله بوده است.
شنب غازان
شنب غازان، غازانیه یا شام غازان (تلفظ محلی: شام غازان) نام یکی از محله های معروف و تاریخی شهر تبریز است. این محله در زمان حکومت ایلخانان در قالب روستایی به نام شنب یا شام ابتدا با نام ارغونیه بنا شد و سپس با نام غازانیه به یک شهر اقماری برای تبریز بدل شد. رونق و شکوه اصلی این محله در همین زمان و با نام غازانیه بود. این محله در طول تاریخ آذربایجان، ایران و عثمانی تاثیرات زیادی داشته است. امروزه شنب غازان یکی از محلات غرب تبریز محسوب می شود.
آخونی
آخینی یا آخونی، یکی از محلات مهم تبریز در شمال غرب این شهر است که پیش از این، یکی از روستاهای پیرامون این شهر به حساب میآمد. این محله در همسایگی حکم آباد، شنب غازان و قره آغاج قرار گرفته و در گذشته دارای باغات و کشتزارهای فراوان بود که امروزه بیشتر آن ها به علت توسعه و پیشرفت شهر تخریب شدهاند.
راسته کوچه
راسته کوچه یکی از محلات مرکزی شهر تبریز میباشد. این محله نزدیک بازار و مساجد مهم شهر واقع شده است. مسجد جامع تبریز، مسجد قزللی، مسجد انگجی و… از مساجدی هستند که در این محله قرار گرفته اند و تاثیر بسیاری در حوادث و رویدادهای تاریخی تبریز داشته اند. خانه مسکونی حاج مهدی کوزهکنانی که در زمان مشروطه، محل تجمع مشروطه خواهان بوده و هم اکنون به موزه مشروطه تبدیل شدهاست، در این محله قرار دارد.